Litý beránek

Beránka v různých podobách můžete koupit – ale domácí je domácí… 

Ingredience
  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru
  • 250 ml polotučného mléka
  • 1 dl oleje
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 vejce
  • půl kypřicího prášku nebo půl kypřicího prášku do perníku
  • čokoládová poleva
  • strouhaný kokos, mandle na oči
  • tuk a mouka do formy

Postup:

  1. Pečlivě vymažeme formu a vysypeme ji moukou.
  2. Smícháme vejce, cukr, olej a mléko.
  3. Tekutou směs vlijeme do mouky s kakaem a kypřicím práškem, promícháme a vlijeme do připravené formy.
  4. Pečeme ve středně předehřáté troubě, po asi půlhodině uděláme test špejlí, je-li už těsto propečené. Pokud ne a svrchu už se připéká, zakryjeme ho listem pečicího papíru.
  5. Upečeného beránka necháme chvíli ve formě, pak opatrně vyklopíme a necháme vystydnout.
  6. Polevu připravíme podle návodu, beránka s ní polijeme, pak posypeme kokosem a oči vytvoříme z oloupané rozpůlené mandle.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.