Litý beránek
Beránka v různých podobách můžete koupit – ale domácí je domácí…
Ingredience
- 250 g polohrubé mouky
- 150 g cukru
- 250 ml polotučného mléka
- 1 dl oleje
- 2 lžíce kakaa
- 1 vejce
- půl kypřicího prášku nebo půl kypřicího prášku do perníku
- čokoládová poleva
- strouhaný kokos, mandle na oči
- tuk a mouka do formy
Postup:
- Pečlivě vymažeme formu a vysypeme ji moukou.
- Smícháme vejce, cukr, olej a mléko.
- Tekutou směs vlijeme do mouky s kakaem a kypřicím práškem, promícháme a vlijeme do připravené formy.
- Pečeme ve středně předehřáté troubě, po asi půlhodině uděláme test špejlí, je-li už těsto propečené. Pokud ne a svrchu už se připéká, zakryjeme ho listem pečicího papíru.
- Upečeného beránka necháme chvíli ve formě, pak opatrně vyklopíme a necháme vystydnout.
- Polevu připravíme podle návodu, beránka s ní polijeme, pak posypeme kokosem a oči vytvoříme z oloupané rozpůlené mandle.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.