Litoměřicko se potýká s problémy v autobusové dopravě. Chybějí řidiči a dopravce nevypravuje některé spoje

3. říjen 2018

Už několik týdnů se lidé z Litoměřicka potýkají s problémy při cestování. Kvůli nedostatku řidičů totiž dopravce TD Bus nevypravuje některé autobusové linky. Jen za první dva dny tohoto týdne nejelo na Litoměřicku zhruba 150 spojů.

Podle ředitele společnosti TD Bus Milana Tomse se možná podaří nedostatek řidičů vyřešit ještě během tohoto týdne. S personálními problémy se ale společnost potýká už od prázdnin.

Řešením by podle ředitele společnosti TD Bus bylo například zrušení spojů, které cestující tolik nevyužívají. S tím ale Ústecký kraj, který dopravu objednává, nepočítá. Naopak chce o další provozování dopravy v oblasti jednat.

„Jednou z variant je převod zaměstnanců společnosti TD Bus na Dopravní společnost Ústeckého kraje podobně, jak tomu bylo na Ústecku a Děčínsku. Pokud by se na tom společnosti nedohodly, bude pravděpodobně nutné přistoupit „pouze“ k odstoupení od smlouvy se společností TD Bus s tím, že Ústecký kraj bude shánět řidiče,“ vysvětlil vedoucí odboru dopravy krajského úřadu Jindřich Franěk.

Už v polovině září nahradil kraj společnost TD Bus na Ústecku a Děčínsku vlastním dopravcem. Ani ten se ale v obou oblastech problémům s nedostatkem řidičů nevyhnul.

„Jsou někteří, kteří chodí do práce, jiní nechodí. Zatím se nám podařilo vždy zajistit plný provoz dle smlouvy s objednavatelem,“ dodal ředitel Dopravní společnosti Ústeckého kraje Milan Šlejtr.

Na Ústecku a Děčínsku skončila společnost TD Bus, dříve BusLine, kvůli ekonomickým problémům. Jak se bude vyvíjet situace na Litoměřicku, bude jasné pod jednání mezi krajem a dopravcem.

autor: bach
Spustit audio

Související