Labyrintem žatecké archeologie

21. leden 2006

Orientovat se v pravěkých kulturách není snadné ani pro odborníka. Pro laika může být archeologie opravdovým labyrintem. Každý průvodce, který umožní zájemci vyznat se v tom nepřehledném bludišti, má cenu zlata.

Před časem se mi dostala do rukou kniha Jiřího Fröhlicha Písecko v zrcadle archeologie, regionální encyklopedie, v níž autor, archeolog Prácheňského muzea v Písku, přehledným způsobem a srozumitelným jazykem popsal téměř tisícovku archeologických lokalit z blízkého okolí svého města. Podobnou publikaci, Památky Strakonicka ze země a ze vzduchu, sepsal o pár let později jeho strakonický kolega Jan Michálek. V obou knihách jsem si rád čítával a bylo mi líto, že podobných regionálních archeologických encyklopedií není víc. Spoustu lidí totiž zajímá historie, zejména pak minulost místa, kde žijí. Chtěli by vědět, co se v okolí jejich obce našlo, jací lidé tam kdysi přebývali, jaký život vedli. Pokud jim však tyto informace někdo přehledně neshromáždí a nepředloží ve stravitelné podobě, nemají šanci se k nim dostat. Letos v lednu do mé archeologické knihovničky konečně přibyla nová regionálně-archeologická knížka. O radost z ní bych se teď chtěl s vámi podělit.
Napsal ji archeolog Regionálního muzea v Žatci Petr Holodňák a dal jí název Labyrintem žatecké archeologie. S popularizací svého oboru už má jisté zkušenosti, stačí snad připomenout jeho 17 let starou knížku Střepy přinášejí nejen štěstí nebo spoluautorství na přípravě dvou nedávno vydaných monografií o historii Žatce. Tato zkušenost je na nové Holodňákově knížce znát; v "labyrintu žatecké archeologie" se rozhodně neztratil. Knížka není jen encyklopedií. Vedle rozsáhlého archeologického atlasu pravěku 84 obcí v okruhu deseti kilometrů od města Žatce nabízí také komplexní atlas nálezů na katastru samotného královského města, který se jistě stane užitečnou pomůckou i profesionálním badatelům. Čtyřicet nejzajímavějších žateckých nálezů přibližuje Petr Holodňák veřejnosti formou krátkých příběhů, které nabízejí skutečně barvitý obrázek toho, jak také může v praxi vypadat práce archeologa a co všechno a jakým způsobem lze v zemi objevit. Na své si přijdou i čtenáři mimo region Žatecka. Všechny pravěké kultury, které zasáhly do dějin této severočeské oblasti, jsou totiž na stránkách knihy podrobně a čtivě představeny v rámci dalšího encyklopedického přehledu. Připojeny jsou také krátké biografie archeologů, kteří se zasloužili o poznání minulosti Žatecka, přehled dvaceti archeologických "nej" popisované oblasti a pro zájemce o hlubší studium i rozsáhlý přehled odborné literatury. Musím se také samozřejmě zmínit o takřka třech stovkách ilustrací v textu a nebo o barevné příloze, v níž najdete snímky všech zlatých "pokladů" regionu. Pokud máte rádi archeologii, ať jste odkudkoliv, ale ze Žatce zvlášť, kniha Petra Holodňáka Labyrintem žatecké archeologie by ve vaší knihovničce rozhodně neměla chybět. Uvidíte, že ani vy se díky ní v pravěkém "labyrintu" neztratíte.

Petr Holodňák: Labyrintem žatecké archeologie. Ústí nad Labem: albis international, 2006. ISBN 80-86971-18-X

autor: frv
Spustit audio