Krajský úřad Ústeckého kraje se dohodl se zástupci děčínských lékařů na sloužení pohotovostí

31. květen 2018 10:20

Krajský úřad se dohodnul se zástupci děčínských lékařů na službách pohotovosti pro dospělé. Z víc než 30 doktorů sloužilo pohotovosti 12, a i ti začali tuhle práci odmítat.

Jako jeden z důvodů uvedli, že museli být po službě k dispozici kvůli ohledávání zemřelých. V kraji totiž chybí koroner, toho se budou krajští úředníci snažit sehnat pro Děčínsko co nejdříve.

„Kraj oslovil praktické lékaře se žádostí o účasti na pohotovosti, a to buď v děčínské nemocnici, nebo ve svých ordinacích. Projednali jsme technické okolnosti této spolupráce, rozhodně nejde o to, že bychom měli nějaké zvláštní finanční požadavky – požadujeme to, co se platí v té nemocnici,“ shrnuje právník sdružení praktických lékařů Jakub Uher.

„O peníze vůbec nejde – ani za milion bych nechtěla dělat koronera. Je to nejenom psychicky náročná záležitost, ti zemřelí nejsou vždy doma v posteli – jedná se i o vraždy, sebevraždy, utopení,“ vysvětluje největší problém praktických lékařů Iva Beranová a pokračuje: „Sama jsem ohledávala 8měsíční dítě – to je zážitek, který si nevymažu z paměti.“

„Službu koronera dělali lékaři doposud ze své dobré vůle. Deklarovali jsme, že to povinni dělat nejsme – zajištění této služby je povinnost kraje,“ dodává Uher.

Stálý koroner ale v Ústeckém kraji chybí, říká mluvčí kraje Lucie Dosedělová: „Řešíme to, ale ve všech okresech je to stejné – prostě ho do kraje zatím nemůžeme sehnat. Stále ale hledáme.“

Lékaři se nakonec s krajem na službách lékařské pohotovosti dohodli. Většina z nich ji ale chce odsloužit ve své vlastní ordinaci.

Spustit audio

Související