Trest pro bývalého manažera lounské vagonky Pavla Prázného neplatí, byl zproštěn obvinění

11. červen 2018 14:00

Bývalý manažer lounské firmy Heavy Machinery Services Pavel Prázný je v kauze neodvádění daní a jiných povinných plateb za zaměstnance nevinný. Okresní státní zástupce Pavel Norek zastavil trestní stíhání Prázného po rozhodnutích Nejvyššího soudu a také Ústavního soudu. V této kauze je tak bývalý manažer nevinný.

Případ se týká období od prosince 2012 do října 2013, kdy za několik stovek zaměstnanců neodváděla společnost povinné platby, přestože k tomu měla podle soudu dostatek finančních prostředků.

Dluh činil dohromady přes 35 milionů korun, podstatnou částku z toho zaplatil někdejší předseda představenstva strojírenské společnosti Radek Rybáček. Ten byl v případu také obžalován, lounský soud ho ale zprostil obžaloby z důvodu účinné lítosti, protože uhradil škodu ve výši 20 milionů korun.

Pavla Prázného nejdříve Okresní soud v Lounech odsoudil k pětileté podmínce a úhradě škody ve výši 2,6 milionu korun. Odvolací Krajský soud v Ústí nad Labem trest zpřísnil na tříleté vězení. Následně ale Nejvyšší i Ústavní soudy rozhodly v Prázného prospěch a byl zproštěn obvinění.

zdroj: ČTK
Spustit audio