Kolem 250 vystavovatelů se představí v Lounech na veletrhu Dům a zahrada

18. duben 2024 09:52

18. dubna začíná v Lounech výstava Dům a zahrada. Tradičně je první akcí roku na lounském výstavišti – letos jde už o 28. ročník. Až do neděle 21. dubna zaplní prostor Masarykových sadů nabídka nejen pro zahrádkáře. Pro veřejnost je otevřeno každý den od 9:00 do 17:00.

Veletrh Dům a zahrada je podle Štěpánky Portz z pořadatelské firmy všeobecná výstava o všem kolem zahrady a bydlení. A i když říká, že výstaviště na těch několik dní celé rozkvete všemi barvami, není to jen o květinách, rostlinách a pěstování.

Nabídka veletrhu je opravdu pestrá – od podlah a komínů přes zahradní nůžky nebo nářadí pro kutily po dekorativní vázy do obývacího pokoje. Mezi vystavovateli jsou třeba i prodejci přírodních léčiv, tepelných čerpadel, fotovoltaiky nebo koupacích sudů.

Téma zahrádek, kutilství nebo úprav bytů láká každoročně tisíce zájemců a výstaviště bývá úplně zaplněné. Počet návštěvníků hodně ovlivňuje počasí, například minulý rok jich přišlo víc než 33 000.

Veletrh je plný vystavovatů, letos mu ale nepřeje počasí

Zájem vystavovatelů je proto také značný – letos jich bude zhruba 250 a jak říká Štěpánka Portz zaplní „od plotu k plotu“ všechna místa.

„Každý rok sem vystavovatelé přivezou něco nového – chtějí se tak vytáhnout. Letos máme nové dva velké zahradníky, o které jsem roky bojovala – největšího prodejce cibulovin v Evropě a obrovského odborníka na zahrádkářskou chemii a na semínka. Bude tam samozřejmě ale i celá řada dalších zahradníků, kteří se k nám každý rok vracejí,“ přiblížila Štěpánka Portz.

Úspěšnosti výstavy pro pořadatele ale letos zatím nepřeje předpověď počasí. Má být zima a deštivo.

Přes historické centrum Loun je to k výstavišti z vlakového nebo autobusového nádrží pěšky necelé dva kilometry. Řidiče už přímo v Lounech navedou ukazatele nainstalované pořadatelem.

Parkovacích míst by mělo být v blízkém okolí výstaviště dostatek.

Spustit audio

Související