Kadaň letos poprvé vsadila na podporu nových lokálních produktů – zatím podpořila dva

14. březen 2024 08:20

Radnice v Kadani podporuje místní podnikatele dotacemi na modernizaci provozů. Jde o malé a střední firmy, kterým město přispívá například na nové zařízení. Letos se ale město nově zaměřilo i na podporu místních produktů. Dlouhodobě se vedení města také snaží podnikateli obsadit provozovny v centru historického města. Tentokrát ale dostali přednost aktivní senioři.

Aktivní senioři letos obsadí poměrně rozlehlý obchod v těsné blízkosti radnice na historickém náměstí. V minulosti město hledalo poměrně dlouho podnikatele, který by si prodejnu pronajal. Později se to za symbolický nájem podařilo, prodejna ale nakonec stejně ukončila provoz.

Teď chce radnice svěřit prostory Kulturnímu zařízení Kadaň, které je zrekonstruuje a následně nabídne tvořivým a aktivním seniorům jako místo, kde se budou moci scházet a tvořit. Součástí záměru je podle starosty Jana Losenického z ODS také vybudování malé kavárny, do které bude moci zajít kdokoli z veřejnosti. Otevírat se má příští rok na jaře.

Kadaňský gin a frizzante

Kadaň místní podnikatele podporuje už delší dobu. Zájem o dotaci na modernizaci provozu nebo inovace ale už není tak velký. Proto se letos město rozhodlo vzbudit u výrobců různého zboží zájem o vznik ryze kadaňského produktu.

Záměr se podle starosty Jana Losenického z ODS daří – rada města už rozhodla o podpoře dvou místních produktů, na výrobu kterých přispěla dohromady necelými 400 000 korunami. Jde o gin, který bude ochucený ovocem z místních sadů a rajčaty z tušimických skleníků. Také se objeví místní frizzante z vína pocházejícího z kadaňských vinic.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související