Jogurtový koláč s ovocem nebo tvarohem

Díky změně ovoce můžete mít každý týden jiný koláč!

Suroviny:

1 kelímek bílého jogurtu (cca 200-250 ml)

1,5 stejně velkého kelímku polohrubé mouky

¾ až 1 kelímek cukru

2 vejce

půl kypřicího prášku

tuk a mouka na plech nebo pečicí papír

případně žmolenka z másla, hrubé mouky a cukru

ovoce podle chuti, může být i kompotované

 

Postup:

  1. Ušleháme vejce s cukrem, přidáme jogurt a nakonec mouku prosátou s kypřicím práškem.
  2. Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech (nebo vyložený pečicím papírem), poklademe kousky ovoce a případně ještě posypeme žmolenkou.
  3. Ve středně předehřáté troubě upečeme.
  4. Tvarohová varianta: umícháme 2 vaničky tvarohu, 4 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, asi 6 lžic mléka a 1 žloutek nebo celé vejce. Pro zahuštění lze přidat půl sáčku vanilkového pudinku. Náplň lžičkou naklademe na těsto.
  5. Lze využít i ovocné jogurty – například jahodový, když použijeme jako ovoce jahody, ale pak ubereme cukru do těsta.

 

Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever a Božena Tompichová.

Související