Jídlo a jeho vliv na psychiku. Může působit jako lék nebo jako jed, upozorňuje odbornice na zdravou výživu
Vánoce mají lidé spojené často také se svátečním jídlem a cukrovím. Jak může jídlo působit nejen na lidské tělo, ale i na psychiku člověka, o tom si povídáme s odbornicí na zdravou výživu Mirkou Zemanovou.
„Jídlo nejen že obsahuje minerály a vitamíny, důležité pro správné fungování našeho těla. Také nám chutná – těšíme se na něj a sdílíme ho s někým, koho máme rádi. To je také podstatné, protože fungování těla a psychika jsou společně propojené,“ shrnuje Mirka Zemanová.
Pokud je tedy někdo nervózní nebo unavený, je možné, že za to může třeba i to, co (ne)snědl.
„Důležitá je hladina krevního cukru – pokud je vyrovnaná, má mozek energii v provozu a my jsme vyrovnanější. Pokud ale hladina cukru kolísá, je tělo nervózní z toho, že mu může dojít energie,“ vysvětluje odbornice.
Co způsobuje v lidském těla přemíra konzumace cukroví? Co to znamená, že jsou chuťové buňky návykové? Na co bychom si měli při jídle dávat pozor? Nejen ro se dozvíte z přiloženého audiozáznamu celého rozhovoru.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.