Jaromír Trejbal – osobní kuchař rodiny Burianových, rodák z Loun

21. listopad 2024

Víte, co nejraději jedl slavný herec Vlasta Burian? Kuře s jablky a milánskými nudlemi. Připravoval mu ho osobní kuchař Jaromír Trejbal.

Narodil se v roce 1905 v Lounech. Nejdřív pracoval v restauracích Obecního domu a hotelu Beránek. Po vojně se vydal na zkušenou do Francie.

Když ho jako vynikajícího fotbalistu zlanařil tým francouzských kuchařů, měl o práci postaráno. Vařil v superluxusních pařížských restauracích na Champs Elysées a hotelu Ritz. V přímořském letovisku Biarritz si jeho pokrmy vychutnával belgický král Albert I.

Poslední Trajbalovou štací byl hotel De Paris v Monte Carlu. V roce 1937 se kvůli rodičům vrátil domů.

Pracoval ve Vaňhově rybárně a legendárním lahůdkářství U Lipperta. Tam si ho všiml Vlasta Burian a nabídl mu pohádkový plat 10 000 korun. Trejbal byl pak osm let kuchařem ve vile manželů Burianových.

Kromě zmíněného kuřete s jablky jim servíroval třeba terinu z koroptve, telecí rosol, plněné raky nebo mozeček ve vinné omáčce. Připadal si tam jako na dovolené, ale pohádka skončila obviněním Buriana z kolaborace.

V roce 1947 vydal Trejbal kuchařku s názvem Nová kuchyně. Časy vysoké gastronomie ale byly nenávratně pryč, a tak zbytek kariéry strávil ve výrobně lahůdek podniku Potraviny.

Po sametové revoluci napsal Josef Trejbal knihy Z hotelu Ritz do kuchyně Vlasty Buriana a Co jedl Vlasta Burian? Jeden z nejlepších kuchařů československé historie, který osobně poznal Pabla Piccasa, zemřel v roce 1995 ve věku 90. let.

autor: Milan Knotek
Spustit audio