Hudbu z doby Karla IV. nabídnou Pasecké hudební slavnosti

4. srpen 2016

V kraji Zapadlých vlastenců na pomezí Jizerských hor a Krkonoš se již čtvrt století – rok co rok – koná setkání venkovských hudebníků. Ačkoliv bylo jejich pokračování ohrožené, Pasecké hudební slavnosti vstupují do 26. ročníku v pátek 5. srpna v 19:30 hudbou doby Karla IV, v sobotu 6. srpna návštěvou spolupracovníka prezidenta Havla Pavla Fišera a v neděli 7. srpna vystoupením Svatováclavského sboru.

„Slavnosti běží dál a myslím, že z toho mají radost nejen posluchači, ale i my jako pořadatelé,“ říká Jakub Waldmann, syn manželů Waldmannových, kteří stáli u zrodu festivalu a letos za organizování kulturního života v Pasekách nad Jizerou převzali Cenu ředitele Krkonošského národního parku.

Pasecké hudební slavnosti

Letošní ročník bude podle pořadatelů možná trošku skromnější, protože tentokrát v Pasekách umělci nenacvičují již od středy. Program bude třídenní a rozhodně má co nabídnout.

V pátek vystoupí sbor Jaroslava Krčka Musica Bohemica z nedalekého Rváčova. „A co jiného v roce 700. výroční narození Karla IV. než hudba jeho doby, kterou má soubor nacvičenou pod názvem Maiestas Carolina,“ upřesňuje Waldmann.

Pasecké hudební slavnosti - bez sboristů by to nešlo

Sobotní mluvené slovo, kdy si zvou vždy nějakého známého hosta – v minulosti třeba Ondřej Suchý či dirigent Libor Pešek, obstará blízký spolupracovník Václava Havla a velvyslanec ve Francii Pavel Fišer. Rozmlouvat s ním budou rozhlasoví redaktoři Tomáš Černý a Pavel Ryjáček.

I mluvené slovo bude na slavnostech doprovázet hudba, v tomto případě barokní. Nedělní odpoledne již tradičně patří Slavnostní mši svaté, na kterou se připravil místní Svatováclavský sbor.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.