Hasiči v Ústí nad Labem letos slaví 70. výročí vzniku profesionální jednotky ve městě

25. květen 2016

Hasiči v Ústí nad Labem letos slaví 70. výročí založení profesionálního sboru ve městě. Za tu dobu pomáhali ústečtí hasiči zvládnout požáry, živelní katastrofy a zachránit stovky lidí. Někteří z nich zavzpomínali na svoji službu přímo na požární stanici ve Všebořicích. Tam si také převzali pamětní plakety.

„Podílel jsem se tady na stavbě té zbrojnice, která byla otevřená v roce 1996, tuším. Celkově jsem tady pracoval asi 12 let. Vzpomínám na to moc dobře,“ vzpomíná na práci u ústeckých hasičů Milan Koleň z Chlumce.

Moderní vybavení se zamlouvá také Petru Popelkovi z Ústí nad Labem. Ten u hasičů působil od roku 1979.

„Je to nesrovnatelný rozdíl. Škoda jen, že ta stanice ještě není dokončená. I ta výchova hasičů je úplně jinde, dnes už je to opravdu profesionální, a to je dobře. Nejraději vzpomínám na lidi. Všechno to je o lidech a tady musela být soudržnost na takové úrovni, jako v nějakém sportovním družstvu. Tady nešlo, aby jeden něco neudělal, muselo to fungovat.“

Profesionální sbor hasičů vznikl v Ústí nad Labem po druhé světové válce. Podle Pavla Faltyse z jednoduchého důvodu. „Po 2. světové válce bylo to pohraničí vybraný, lidé to dělali za pár peněz. Dřív se jezdilo hodně na ohně, dnes ohně dělají jen jednu čtvrtinu našich zásahů.“

„Je dobré, že existují profesionální hasiči, ale bez těch dobrovolných by to nešlo. Navzájem si pomáháme a doplňujeme se. My jsme páteř a ti dobrovolní, to jsou ty svaly,“ doplňuje Pavel Faltys, ředitel ústeckých profesionálních hasičů.

autor: bach
Spustit audio