Galerie Směj se: (Ne)malujeme si Ústí na růžovo

11. červen 2018

Říkají si „Galerie Směj se“. Tyhle tři nejlepší kamarádky se snaží už několik let působit na Ústí nad Labem, své město postupně zkrášlovat a měnit jeho vnímání lidmi.

Markéta Petříčková, Bára Ziková a Eliška Andělová, v současné době studentky vysokých škol, už od svých šestnácti vymýšlejí způsoby, jak Ústí učinit krásnějším místem pro život.

Na Střekově například namísto veřejné toalety instalovaly desku, na které se můžou „vyřádit“ umělci. K nepoznání změnily podchod u Západního nádraží, takže tam nejsou k vidění promočené zdi a haldy odpadků, ale čistý prostor prosvětlený růžovou barvou.

Podchod pod Klíšskou ulicí u Západního nádraží

Růžová je i barva lavičky, kterou umístily u jezera Milada. Dámy z „Galerie Směj se“ k tomu poznamenávají, že růžovou barvu si vybraly ze dvou důvodů: 1) je to barva výrazná, protože je neobvyklá ve městě i v přírodě, 2) je to tak trochu recese, protože ani u jedné z autorek nepředstavuje barvu oblíbenou.

Nápadů mají opravdu hodně ­ realizovaly například recesně pojatou „demonstraci za dobrou náladu“, vymýšlejí nejroztodivnější úkoly na celý týden pro všechny zájemce nebo obohacují zákoutí města drobnými nápady. Kolemjdoucího přimějí zastavit se a najít na okolí něco hezkého.

Dívejte se kolem sebe...

Všechny tyhle věci mají společnou interakci s obyvateli. Autorky k tomu dodávají, že se našlo překvapivě velké množství lidí, kterým se Ústí přes jeho přiznanou ošklivost vlastně líbí.

Další postřehy vtipných a nekonvenčních mladých umělkyň si můžete poslechnout v přiloženém audiozáznamu…

autor: Adam Vidner
Spustit audio