Existuje život na Marsu? Americká sonda Perseverance se vydala rudou planetu prozkoumat

4. srpen 2020

Pátrat po známkách života na Marsu bude nejdůležitějším úkolem robotického vozítka Perseverance, což v překladu znamená Vytrvalost. K rudé planetě sonda odstartovala ve čtvrtek z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. NASA plánuje, že na povrch Marsu dosedne v půlce února.

Zážeh a start. Floridský mys Canaveral opustila dosud nejvyspělejší americká sonda. Co si od ní NASA slibuje, vysvětluje evoluční bioložka Julie Nováková z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Čtěte také

„Cílem Perseverance je hlavně nalézt stopy vymřelého, nebo možná stále existujícího života na Marsu. A také prozkoumat, jestli tam vůbec podmínky pro život reálně existovaly.“

Sonda má přistát v kráteru, který byl v minulosti zaplavený vodou. Šestikolové vozítko vybavené malou helikoptérou tu provede základní výzkum.

„Mars je toto léto vesmírným tématem číslo jedna. Tento měsíc k němu zamířily hned tři rakety. Vedle Spojených států je k rudé planetě vyslaly i Čína a Spojené arabské emiráty,“ popisuje Michal Václavík z České kosmické kanceláře.

Soutěž tří velmocí

„Čínská a arabská sonda se zaměřuje spíš na rozšíření znalostí, které už o Marsu máme. U Číny se to dalo čekávat, byla teď velmi aktivní ve výzkumu Měsíce. Mars je další logický krok. U Spojených arabských emirátů je to malinko podvod. Sondu jim stavěly americké univerzity.“

V tomto ohledu budou ještě zajímavější ta data, která zpátky na Zemi odešle vozítko Rosalind Franklin evropsko-ruského projektu ExoMars. Na rudou planetu odstartuje za dva roky.

Čtěte také

„Při hledání života bude ještě lepší než americký rover Perseverance. Má oproti ní jednu výhodu: vrták, který bude schopný proniknout dva metry pod povrch Marsu. Vrstvy jsou velmi zničené kosmickým zářením, protože Mars nemá magnetické pole. Plnou palbou tam dopadá kosmické záření a po čase stopy života smaže. Ale v hloubce už se očekává, že tam záření neproniklo…“

Takzvaná mise ExoMars mohla k rudé planetě odstartovat spolu s ostatními také už letos v létě. Její přípravy ale pozdržela koronavirová pandemie.

autoři: Matěj Skalický ,
Spustit audio