Domácí nudle
Dá to trochu práce, ale můžete se pak chlubit, že jsou to nudle domácí!
Ingredience
- 1 vejce
- asi 100-110 g hrubé mouky
Postup:
- Spotřeba mouky se může různit i podle velikosti vejce.
- Mouku vysypeme na hromádku na vál, uprostřed uděláme důlek a vyklepneme do něj vejce.
- Nožem s kulatou špičkou pak zpracováváme mouku s vejcem, a když už to dál nejde, propracujeme těsto rukama – to je nejtěžší část práce. Chce to sílu i trpělivost, aby bylo těsto pěkně hladké.
- Hotové těsto zabalíme do mikrotenu a necháme odpočinout. Můžeme také podle vzoru babiček přikrýt nahřátým kastrolem, lepek bude lépe pracovat.
- Těsto si pak rozdělíme na 2-3 části a na velmi mírně pomoučeném válu rozválíme do tenka. Těsto vy se nemělo ani válu ani válečku chytat.
- Placky necháme chvíli zaschnout – asi půlhodiny. Placka by neměla při přeložení prasknout.
- Placky postupně nakrájíme na pruhy široké tak, jak chceme mít nudle dlouhé. Vždy část pruhů naskládáme na sebe a ostrým širším nožem odkrajujeme nudličky tak tenké, jak dovedeme.
- Nakrájené nudle rozprostřeme na čistou utěrku a necháme proschnout.
- Uchováváme v papírové krabici nebo sáčku, případně ve sklenici.
Související
-
Když uděláte domácí nudle, je to rozhodně poznat. Jak na ně?
Přemýšlíte nad koupí těstovin, nebo vezmete ty nejlevnější, které potkáte? Nebo si těstoviny připravujete sami doma?
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka