Dobrovolní hasiči z Mojžíře čekají na nové auto. To staré neprošlo technickou kontrolou

14. červen 2017

Dobrovolní hasiči z ústeckého Mojžíře nemůžou vyjíždět k závažnějším zásahům. Nemají totiž nákladní auto, ve kterém vozí jak hasiče, tak materiál a techniku. Jejich Avie z roku 1979 neprošla technickou kontrolou. Obvodní radnice situaci začala řešit už loni, zatím neúspěšně.

„Na technické kontrole našli asi 13 závad, kromě jiného vadné brzdy, zkorodovaný rám nebo vadné tlumiče,“ popisuje výsledek technické kontroly starého hasičského vozu místostarosta SDH Mojžíř František Štrébl.

Obvodní radnice chtěla loni zažádat o dotaci z IROP. Ministerstvo pro místní rozvoj ale předčasně uzavřelo přijímání žádostí kvůli velkému zájmu.

Projektová asistentka radnice Lucie Frenzelová vysvětlila, proč obvod usiloval právě o tyto peníze: „Z IROP se dalo použít 90 % uznatelných nákladů, 10 % by šlo za zřizovatelem.“

Žádost vedení Neštěmic o peníze na auto nezařazená primátorka za Ústecké fórum občanů Věra Nechybová odmítla. Projekt do IROP podle ní měl obvod připravit dřív a měl využít dotací z ministerstva vnitra a kraje.

O problémech s rámem věděli hasiči podle Františka Štrébla od loňska. Proto radnice chtěla žádat o dotace už loni

„Myslím si, že bychom měli využívat dotační tituly, a že financovat něco z vlastních prostředků je mrháním našich veřejných prostředků. Žádala jsem velitele jednotky, aby udělali vše pro to, aby bylo vozidlo opraveno, aby se snažili prodloužit jeho životnost,“ vysvětlila svůj postoj Nechybová.

Opravovat 38 let starou Avii ale podle neštěmické starostky Yvety Tomkové nemělo smysl: „Ty náklady jsou okolo 600 tisíc, což se vůbec nevyplatí vzhledem ke stavu toho vozidla.“

Neštěmická radnice požádala o dotaci z ministerstva vnitra. Hasiči by přesto mohli mít auto dřív, než se vyřídí dotace. Starostka Tomková doufá, že zastupitelé příští týden dají obvodům tři miliony z loňského přebytku města. Z těchto peněz by pak radnice hasičům auto koupila.

autor: hau
Spustit audio