Diakonie v Mostě poskytuje jako jediná v Ústeckém kraji bezplatné terapie lidem se sklony k agresivitě a násilí

9. duben 2024 10:23

Pomoc obětem domácího násilí dlouhodobě poskytuje Diakonie Českobratrské církve evangelické v Mostě. Teď ale nově nabízí pomoc i lidem, kteří trpí sklony k agresivitě a násilí. Připravila pro ně jako jediná v Ústeckém kraji bezplatné terapie, které mají vést k nápravě jejich stavů. Lidé se mohou na terapie hlásit dobrovolně. Nařídit je ale může i soud.

„Během naší praxe jsme zaznamenali, že třeba v rodinách, kam chodí naši terénní pracovníci, se domácí násilí objevuje a řeší. Most patří mezi okresy, kde je jedno z nejvyšších procent vykázání,“ vysvětluje ředitelka mostecké diakonie Markéta Strížová, proč Most patří mezi pět středisek diakonie v celém Česku, kde je možné absolvovat terapie při sklonech k násilí a agresivitě.

„Bude to hlavně o tom, aby ta násilná osoba, ať už je to muž nebo žena, chtěla změnit své vzorce chování. Aby ti lidé, když už vstoupí do terapie, byli aktivní – aby to nebylo o tom, že to někdo někomu nařídí, on si to odsedí a nějak to dopadne. Ta aktivita a změna musí vycházet přímo z toho člověka,“ dodává Strížová.

Zájemci o terapii už se mohou hlásit

Podle sociální pracovnice Pavly Benešové stačí každému, kdo chce řešit své sklony k agresivitě, kontaktovat telefonicky nebo e-mailem diakonii.

„Pokud mě jako koordinátora někdo zkontaktuje, tak si ho pozvu na individuální konzultaci, kde proběhne vstupní rozhovor, vyplníme spolu vstupní dotazník, a pokud se dohodneme na spolupráci, tak potom toho člověka po domluvě objednám k terapeutovi a zahájíme terapii,“ přibližuje Benešová a dodává: „Služba je pro zájemce zdarma. Terapie trvá až 12 měsíců, je to celkem 15 terapeutických sezení. Tato služba je pro zájemce zdarma.“

Diakonie zatím seznamuje odbornou veřejnost a instituce se svou novou službou. Podle Markéty Strížové se ale zájemci o terapii už mohou hlásit. Diakonie v Mostě bude terapie poskytovat do srpna roku 2026. Jestli bude službu provozovat i pak, ještě není jasné.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související