Déšť komplikuje sklizeň obilí, zemědělci se obávají velkých ztrát. Jiným plodinám naopak prospívá

9. srpen 2023 08:55

Zatímco před měsícem Ústecký kraj sužovalo sucho, v těchto dnech pole skrápí pravidelný déšť. Změna počasí zasáhla i do průběhu žní. Zemědělci na mnoha místech na promáčená pole s těžkou technikou nemohou.

To ale není jediná komplikace, se kterou se pěstitelé musí vypořádat. Ředitel Zemědělského družstva v Klapém Otakar Šašek se obává i dalších problémů: ů „Máme obavy z toho, jak je dlouho a hodně mokré, aby to nezačalo klíčit v klasech. V tuto chvíli už pšenice začínají tmavnout, ještě nejsou černé.“

Někteří zemědělci ale do polí vjeli i přes vyšší vlhkost obilí. Takové obilí ale zemědělci nemohou jen tak prodat nebo uskladnit. Někteří pěstitelé pak obilí suší – buď na ventilátorech, nebo přímo v sušárnách. To ale samozřejmě navyšuje další náklady.

Právě ztráty jsou ale hlavním důvodem, proč mokré obilí zemědělci sklízí. Obilí už je zralé a s dalším vyčkáváním na lepší počasí totiž klesá také kvalita pšenice a ječmene.

Déšť naopak prospívá všem plodinám, které se sklízí později než obilí. Lépe prospívá například kukuřice, řepa cukrovka, vojtěška nebo zelí.

Současné deštivé počasí by podle některých zemědělců mělo pozitivně ovlivnit i výslednou sklizeň chmele. Ta by měla na Žatecku začít 18. srpna. Do té doby je podle Zdeňka Rosy z Chmelařství Žatec nutné rostliny ochránit před houbovými chorobami.

„My doufáme, že ten déšť bude mít pozitivní dopad především u těch odrůd, které dozrávají později. Možným negativním dopadem je výskyt houbových chorob, před těmi je proto nutné ten chmel bránit,“ shrnuje Rosa.

Spustit audio

Související