Členové běžkařského oddílu na Polevsku vypsali odměnu za dopadení lidí ničících běžkařské stopy

19. prosinec 2018

S ničením běžkařských tras se potýká stále více spolků a obcí, které se o ně většinou starají svépomocí. Třeba v Polevsku na rozhraní Ústeckého a Libereckého kraje poničila tři terénní auta čerstvě vytvořené stopy.

Místní členové běžkařského oddílu nabídli za jejich dopadení odměnu. Na policii se nakonec neobrátili, nedokážou totiž určit přesnou škodu, kterou jim vandalové způsobili.

„Osobně jsem v noci ta auta viděl, takže vím, že byly tři. Bylo to po deváté večer. Myslel jsem si, že se zblázním. Ten pocit, když se o ty tratě s láskou staráte a pak vidíte, jak je někdo ničí…“ vzpomíná předseda Ski Polevsko Jan Šmíd.

Klub vyvěsil výzvu na sociálních sítích na dopadení ničitele. „Vypsali jsme odměnu 5 000 korun, kterou vyplatíme, když to povede k dopadení pachatelů,“ slibuje Šmíd.

„Myslím si, že ti, co to udělali, nejsou úplně normální. Lidé se tady na to skládají, chodí na brigády a snaží se, aby to tu nějak vypadalo, a pak přijede nějaký pablb a celý to zničí,“ glosuje situaci běžkař Michal Rejholec.

Místní spolek se na Polevsku stará každou zimu o několik desítek kilometrů běžkařských tratí. S financováním jim pomáhá spolek obcí Novoborska.

„Pro poškozenou organizaci bývá obtížné vzniklou škodu objektivně vyčíslit, proto nám takové případy oznamují jen velmi zřídka,“ konstatuje jablonecká policejní mluvčí Dagmar Sochorová.

Kluby a obce, které trasy udržují, by je totiž musely nechat ocenit soudním znalcem, aby bylo jasné, jakou hodnotu má například metr běžkařské trati.

autor: dap
Spustit audio