Činoherní studio v Ústí nad Labem se po 10 letech loučí s Klubem rváčů

25. duben 2018 09:40

Činoherní studio v Ústí nad Labem ukončuje jednu svou etapu. Po 10 letech přesně na den od premiéry dnes večer (25. 4.) naposledy zahraje „Klub rváčů“.

Adaptaci románu Chucka Palahniuka hraje ústecké divadlo se souhlasem autora jako první na světě. Činoherní studio se s inscenací loučí sérií představení – dnešní derniéra bude 100. uvedením této divadelní hry.

„Je to o vykořeněnosti člověka, o neustálém konzumu tohoto světa, který nás obklopuje, kdy máme všeho dostatek a nemáme se s čím konfrontovat. Ta hra je o sebeuvědomění, nejen přes bolest, ale i přes místo člověka ve světě,“ přibližuje Klub rváčů představitel Tylera Durdena Jan Plouhar.

Činoherní studio nehrálo Klub rváčů jen v Ústí nad Labem. Mohli ho vidět i diváci například v Teplicích, Ostravě nebo v pražském Divadle v Celetné.

Když divadlo inscenaci připravovalo, byl uměleckým šéfem Vladimír Čepek, který se také objeví na jevišti.

Vzpomíná na to, jak ústecký Činoherák Klub rváčů málem vůbec nehrál: „Bylo nám to zakázáno od agentů. Potom jsme se dostali náhodou přímo k Chucku Palahniukovi, který nám to v dopise povolil.“

  1. dubna 2018 naposledy

Zatímco film si můžeme pustit kdykoli, Klub rváčů uvidí večer diváci v Činoherním studiu naposledy.

„Myslím si, že to bude nabité energií, jako to bývá vždycky. Od nás i od lidé v hledišti. Bude to, přesně na den, rozloučení s 10 let dlouhou etapou, která sem spoustu lidí přitáhla,“ říká Jan Plouhar.

Podobné pocity má i Marek Němec, který hraje Jacka.

„Na jednu stranu je to fakt úleva, protože to je opravdu velká zodpovědnost a je to na hraně fyzických možností. Ale myslím si, že budeme hodně bulet, protože ta etapa od těch 27 do 37 byla hodně intenzivní – strašně věcí se stalo a dělo. Tady jsme přežili ty smrti Činoheráku, znovu se to celé nahodilo, takže to vnímám jako představení, které symbolizuje tu naší „éru“, kdy jsme se všichni secvakli a dýchali jako jedno tělo,“ zmínil Marek Němec rozpory divadla s vedením města před čtyřmi lety.

Spustit audio

Související