Chováme k našim dojnicím lásku a respekt, prozrazuje klíč k úspěchu farmářka a sýrařka z Růžové

Příběh farmářky Kláry Honzové začal před lety – chtěla tehdy dopřát své rodině zdravé mléčné výrobky. Pořídila si tedy první kravičku a absolvovala kurz výroby mléčných výrobků.

V současnosti vyrábí nejen mléko, ale také sýry, jogurty, tvaroh, pomazánky, smetánky. Používá přitom všelijaké bylinky, olej a koření. Jogurty navíc vylepšuje i džemem od místní pěstitelky. Produkty Klára vyrábí z plnotučného mléka, bez chemických a konzervačních látek se 100% podílem ruční práce. Získala už za ně mnohá ocenění.

Růžová na Děčínsku byla dříve místem, kde Klára Honzová trávila jako dítě letní prázdniny. Teď tu žije s rodinou trvale – na rodinné farmě přitom chovají nejen krávy, ale i koně, kozy, králíky, prasátko.

Krávy se pasou na loukách Českého Švýcarska, které nejsou chemicky ošetřovány. Kraviček má pět. Slyší na jméno a mají se rády – všechna spolupráce probíhá se vzájemným respektem, a to se podle farmářky odráží i na kvalitě výrobků.

Kráva Zuzana už sice mléko nedává, ale dál v Růžové žije a je o ní s láskou pečováno.

Spustit audio

Související