Česká Kamenice shání lékaře. Nabídne studentům medicíny stipendium ve výši 10 000 korun měsíčně

18. únor 2019 10:02

Řada malých obcí a měst na severu Čech hledá lékaře a nabízí jim různé výhody. Třeba Česká Kamenice na Děčínsku chce podpořit stipendii studenty medicíny, kteří se rozhodnou po dokončení školy pracovat v tamním zdravotním středisku.

„Jsou tady dva zubaři, ortoped, neuroložka z Děčína je tady jen jeden den v týdnu, krční a urolog taky jeden den,“ vypočítává Marcela Machová, která ve zdravotním středisku uklízí.

Vedení města by bylo rádo, aby tam lékaři ordinovali častěji než jen jednou za týden.

„Potřebovali bychom sehnat nového pediatra, zároveň všichni naši zubaři jsou v důchodovém věku, to znamená, že bychom potřebovali sehnat ne jednoho, ale několik zubařů. Pak se řeší klasický problém, že zde máme nějaké specialisty, kteří zde působí jen jeden den v týdnu – bylo by lepší, kdyby tu byli častěji,“ vysvětluje nezávislý starosta České Kamenice Jan Papajanovský.

Proto se vedení města rozhodlo nabídnout studentům medicíny stipendijní program.

„Měl by začít fungovat od září. V rámci něj by studenti, kteří půjdou na medicínu, měli možnost obdržet od města relativně významnou finanční podporu výměnou za to, že poté, co studium dokončí, sem přijdou a budou zde po nějakou dobu pracovat,“ shrnul Papajanovský.

Město chce lákat studenty na českokamenickém gymnáziu. Předpokládané stipendium by podle starosty mělo být ve výši 10 tisíc korun měsíčně.

Výhody pro budoucí lékaře nabízí i Ústecký kraj nebo jiné obce

Malé obce jsou mnohdy zoufalé a předhánějí se v nabídce benefitů novým lékařům.

Například ve Šluknově chybí zejména stomatologové. Město proto nabízí doktorům, kteří by tam měli zájem praktikovat, prostory pro ordinaci, pozemek pro výstavbu rodinného domu zdarma nebo zajištění bytu.

Motivační příspěvky včetně stipendií nabízí i Ústecký kraj. „Zatím jsou u lékařského personálu čtyři stipendisté, kteří už mají platnou pracovní smlouvu ve zdravotnickém zařízení v kraji, u nelékařského personálu je to jeden stipendista s pracovní smlouvou,“ upřesňuje mluvčí Ústeckého kraje Lucie Dosedělová.

Za čtyři roky fungování motivačního programu podpořil kraj už 65 studentů. „Zatím bylo vyplaceno více než 5 milionů korun,“ dodává Dosedělová.

Lékaři chybějí i v nemocnicích. Například Lužická nemocnice v Rumburku sháněla před 1,5 rokem primáře gynekologicko-porodnického oddělení. Nabízela plat až 200 tisíc měsíčně. Přesto lékaře nesehnala a porodnici musela uzavřít.

autor: dap
Spustit audio

Související