Bývalá poradkyně ústeckého hejtmana u soudu odmítla, že by s prací pro Krajskou zdravotní podváděla

12. duben 2022 13:46

Ústecký okresní soud začal projednávat údajně neoprávněné odměny pro někdejší poradkyni ústeckého hejtmana Jana Schillera z hnutí ANO. Vladislava Marschallová měla podle žalobce dostávat peníze z krajských nemocnic za práci, kterou neodvedla. Podle obžaloby tím Krajské zdravotní vznikla škola přesahující 300 000 korun.

Obžalovaná měla s krajskou společností spravující velké nemocnice regionu dvě smlouvy na koordinaci center pro očkování proti koronaviru a na PR a komunikaci s médii. Na jejich základě měla měsíčně dostávat celkem 130 000 korun.

Vladislava Marschallová před soudem obvinění odmítla – uvedla, že chtěla pomáhat během pandemie koronaviru. Práci v Krajské zdravotní jí měl nabídnout tehdejší předseda představenstva Jindřich Zetek.

„Takže opravdu já jsem tu nabídku dostala přímo od pana Zetka. Ten mi přímo nabídl, že by bylo dobré, abych pracovala přímo pro Krajskou zdravotní, protože já z pozice hejtmana jsem vlastně nemohla vykonávat tu činnost, abych se mohla účastnit na vytváření očkovacích míst,“ popsala Marschallová.

To Jindřich Zetek popřel. Podle někdejšího předsedy představenstva Krajské zdravotní nikdo o zaměstnání Vladislavy Marschallové nevěděl a stanovená odměna byla podle něj nestandartní. „Vzhledem k předmětu té práce to bylo vlastně neadekvátní,“ dodal.

Odměny pro bývalou poradkyni ústeckého hejtmana byly nadstandardní

O smlouvách mezi Krajskou zdravotní a Vladislavou Marchallovou nevěděl ani další bývalý předseda představenstva a někdejší ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch.

I on před soudem hovořil o neobvyklé výši odměny pro někdejší hejtmanovu poradkyni. „My jsme se vlastně snažili porovnat tu práci paní Marschallové s prací jiných, podobně zařazených lidí v rámci společnosti Krajská zdravotní a na první pohled byla ta částka vyšší, než bylo obvyklé,“ potvrdil Vojtěch.

Podle obžaloby vznikla kvůli dvěma smlouvám pro Vladislavu Marchalovou Krajské zdravotní škoda přesahující 300 000 korun. Jako poškozená se ale do hlavního líčení krajská firma nepřihlásila.

„Předmětná škoda už byla uhrazena v září roku 2021 – jednalo se, tuším, o nějakých 305 000 korun. Takže Krajská zdravotní nemá v tuto chvíli vůbec žádnou škodu,“ potvrdil současný předseda představenstva Ondřej Štěrba.

V případě uznání viny hrozí Marschallové až osmiletý trest. Podle státního zástupce podváděla v době nouze, kdy jsou trestní sazby přísnější. Hlavní líčení bude pokračovat v květnu.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související