Blýskání aneb Třináctero vyprávění o plazmatu

5. září 2011

Petr Kulhánek a jeho průvodce čtvrtým skupenstvím hmoty, z něhož je „uhnětena“ většina atomární hmoty vesmíru.

Profesor aplikované fyziky na pražském ČVUT Petr Kulhánek je zdatný popularizátor svého oboru. V roce 2010 za to dostal od České astronomické společnosti cenu Littera Astronomica. Jeho publikační aktivity se točí kolem sdružení Aldebaran Group for Astrophysics, které Petr Kulhánek spoluzakládal, a které si klade za cíl právě propagaci astrofyziky a fyziky plazmatu. Sdružení provozuje server Aldebaran, kde najdete spoustu informací, především v podobě pravidelných bulletinů. Jedním z jejich nejpilnějších autorů je právě Petr Kulhánek, který navíc koordinuje myšlenkovou náplň serveru. Sdružení Aldebaran vydává i knížky – tou zatím poslední je právě Kulhánkovo Blýskání aneb Třináctero vyprávění o plazmatu. Každé z těchto vyprávění se zabývá jiným „plazmatickým“ tématem.
V úvodních kapitolách se Petr Kulhánek věnuje projevům plazmatu na Zemi. Nejpřitažlivější a nejzjevnější z nich dal knize její název – blesky zná totiž každý a o těch kulových každý alespoň slyšel. Dozvíte se také, proč se pozemští vědci ve svých laboratořích snaží stvořit malá „slunce“ z plazmatu a jak jsou s tím daleko. Nechybí ani kapitola o plazmových technologiích, díky nimž proniká plazma docela nenápadně také do našich domácností.
Kromě těchto témat se v Kulhánkově Blýskání dočtete o projevech plazmatu v atmosférách a korónách hvězd, v pulsarech a magnetarech. Autor se také věnuje pokusům, které zkoumají chování horkého plazmatu v raném vesmíru, hvězdné seismologii, urychlovačům částic a dalším moderním oblastem plazmové fyziky. Vše je podáno vtipně, srozumitelně, názorně, s obrázky a vysvětlivkami. Přesto by měl mít čtenář Kulhánkovy knihy alespoň mírně nadprůměrnou povědomost o fyzice. Pak si ji doopravdy užije.

KULHÁNEK, Petr: Blýskání aneb Třináctero vyprávění o plazmatu. Praha: AGA (Aldebaran Group for Astrophysics), 2011. ISBN 978-80-904582-3-9.

Knihu Petra Kulhánka Blýskání aneb Třináctero vyprávění o plazmatu můžete vyhrát v soutěži Planetária.

autor: frv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.