Bezlepková dieta – nový trend i pro zdravé?

Bezlepková dieta je naprostou nezbytností pro osoby s nesnášenlivostí lepku, s celiakií. Bezlepkové potraviny ale v poslední době vyhledává čím dál více zdravých lidí. Motivují je známé osobnosti, které potraviny bez lepku zařadili do svého běžného jídelníčku, např. tenista Novak Djokovič nebo zpěvačka Victoria Beckham. Co na to výživoví poradci?

Bezlepkový jídelníček volí často lidé, kteří chtějí shodit přebytečná kila, zbavit se pálení žáhy či nadýmání. Podle odborníků však může absence obilovin ve stravě lidí s normální snášenlivostí lepku způsobit sníženou imunitní funkci střeva.

„Podle studie, která byla provedena na malém vzorku, bylo prokázáno, že u zdravých lidí při vynechání lepku došlo k narušení mikrobiální rovnováhy ve střevě, a to v neprospěch pozitivní mikroflóry,“ vysvětluje Lenka Mičová, nutriční terapeutka z Krajské nemocnice v Liberci.

„Samozřejmě je v pořádku, pokud se snažíme omezit sladké a bílé pečivo, potraviny s tzv. prázdnými kaloriemi. Neměli bychom však zapomínat na celozrnné pečivo, které obsahuje potřebnou vlákninu a vitamín B,“ radí Lenka Mičová. „I tady zkrátka –všeho s mírou.“

Poslechněte si celé povídání ze záznamu. Pohodový poslech vám přeje Iveta Kalátová a Český rozhlas Sever!

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio