Autem do Německa? Pozor na emisní zóny

18. duben 2016

Za nákupy jezdí do Německa stále víc lidí. Pokud patříte mezi ty, kteří se vypravují za německé hranice nakupovat vlastním autem, měli byste vědět, co vás tam na silnicích čeká, jakými pravidly se řídit a na co si dát pozor.

Německo je známé svou neomezenou rychlostí na dálnicích, je tu jen doporučená rychlost 130km/h. To ale neznamená, že na to hned po vjetí na dálnici šlápnete a začnete zkoušet kvality svého vozu. I zde se samozřejmě musíte řídit značkami, které na daném úseku určují maximální povolenou rychlost.

Mimo obec můžete jet až 100 km/h a v obci stejně jako u nás padesátkou.

Němci jsou benevolentnější k alkoholu a tolerují 0,5 promile. Na takovou naměřenou hodnotu alkoholu v dechu nebo v krvi ale můžou zapomenout řidiči mladší 21 let a ti, co mají řidičák čerstvě – řidič musí mít praxi delší než 2 roky. Stejně jako mladým by alkohol neprošel ani profesionálním řidičům autobusů, kamionů apod.

Čtěte také

V Německu svítit přes den nemusíte, pokud je dobrá viditelnost. Co se týče povinné výbavy vozu, ta je podobná jako u nás. Na celou posádku stačí jen jedna reflexní vesta. Němci nemají stanoveno, jakou barvu má reflexní vesta mít. Zajímavé je, že pokud si vestu neoblečete ve chvíli, kdy na silnici řešíte nějaký problém, postih nehrozí. Když vesta chybí úplně, hrozí vám pokuta 15 euro.

Do Německa si určitě nezapomeňte výstražný trojúhelník a lékárničku. Pokutu 60 eur, tedy více než 1600 korun zaplatíte za telefonování při jízdě.

Finanční pokuta dokonce 80 euro hrozí, když vjedete do takzvané emisní zóny. Ty jsou v centrech velkých měst, a Němci se tak snaží snížit znečištění ovzduší tím, že zakážou starším automobilům vjezd.

Jestli chcete zavítat například do centra Drážďan, podívejte se po speciální známce, seženete ji i u nás. Tzv. ekologické viněty jsou ve třech barvách, červené žluté a zelené. Nejpřísnější – zelenou přilepí na přední sklo automobilu jen majitel auta s benzínovým motorem vyrobeným po roce 2001 a dieselovým motorem s rokem výroby 2006 a mladším.

V Německu chtějí toto nařízení ještě zpřísnit a možná už letos se objeví modrá známka pro automobily s motory, které splňují emisní normu euro6. Nejdražší ekologická viněta vás přijde na 320 korun.

autor: Milan Král
Spustit audio