9 z 10 matek pochybuje o tom, jestli jsou dobrý rodič, ukazuje průzkum. Může za to přetížení

15. květen 2024

„Na mateřství má každý názor, jak matky samotné, tak jejich okolí. Ukazuje se, že se mámy navzájem hodně soudí, v našem průzkumu se k tomu přiznalo víc než 90 % žen. Nejvíc odsuzují hrubé chování k dětem nebo zanedbávání,“ říká Laureen Höllge, která přišla do Houpaček představit výsledky průzkumu o mateřství.

On-line průzkumu se zúčastnilo 1400 matek z celého Česka, většinou šlo o mámy dětí v předškolním věku. Mimo jiné se ukázalo, že 93 % dotázaných má pochybnosti o tom, jestli je dobrým rodičem. „Snažili jsme se zjistit, co ženám brání v tom, aby se cítily jako dobré matky. Vyšlo, že na tři čtvrtiny z nich je toho prostě moc,“ vysvětluje Höllge.

„To se projevuje tak, že nezvládají vlastní emoce, jsou ve stresu a unavené a pak pokulhávají jako rodiče. Většina mám kloubí péčí o děti s péčí o domácnosti a s vlastní prací, to je několik úvazků dohromady. Pak emočně přetékají a cítí se z toho provinile,“ dodává.

„Matky spojuje důraz na emoční zdraví. Chtějí, aby dítě nevyrostlo s traumatem, a je to pro ně mnohem důležitější než to, aby dítě bylo nějak úspěšné. Obecně jsme se chtěli zaměřit na mámy, něco udělat pro ně a pro jejich duševní pohodu. Neustále se nám ale děje to, že se pozornost matek zaměřuje na děti. Nechtějí věnovat pozornost sobě, ale svým dětem. Chceme jim připomenout, že by měly myslet na sebe,“ uzavírá Höllge.

„Rodičovství je projekt, na kterém nám záleží, ale děláme ho úplně poprvé.“ Poslechněte si rozhovor s Laureen Höllge, spoluautorkou aplikace Mamio.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.