9. říjen: slavný orloj a král Silvestrů

9. říjen 2018
Stalo se dnes

Dnes je úterý 9. října, svátek mají Sára a Štefan. Počasí, zdá se, konečně pochopilo sousloví babí léto a začíná se podle toho chovat.

Vsadím se, že by se mezi vámi nenašel nikdo, kdo za svůj život alespoň jedinkrát neviděl jednu z nejslavnějších turistických atrakcí v Čechách. Mluvím o Staroměstském, nebo, chcete – li, o Pražském orloji.

Důmyslné a krásné hodinářské dílo obdivují turisté z celého světa a v každou celou hodinu je před ním, jak by vám naši šikovní kapsáři potvrdili, řádný nával.

První historicky doložitelná zmínka o orloji pochází z 9. října 1410. Nás může hřát, že nebyl dílem slepého mistra Hanuše, ale severočeského rodáka Mikuláše z Kadaně.

K orloji patří i orlojník. Dnes se o orloj stará Petr Skála. Orloj kontroluje pravidelně každý týden v pátek a doma má na monitoru přenos z kamery z protějšího domu.

Dnes bych vám rád připomenul i skvělého herce a vypravěče. Vladimír Menšík pocházel z Ivančic a začínal vlastně v brněnských strojírnách. Dobře, že to tak nezůstalo.

Upřímně říkám, že poněkud kulhavé pokusy napodobit televizní Silvestry končí většinou fiaskem. Bez Vladimíra to jaksi není ono. Dnes by mu bylo 89 let. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.