7. červenec: tragédie na Dukle a král poprvé v rádiu

7. červenec 2018
Stalo se dnes

Dnes je sobota 7. července. I na smutné věci si musíme v našem kalendáriu vzpomínat. 7. července 1961 se na dole Dukla odehrála jedna z největších důlních tragédií u nás.

Nedávno vysílala Česká televize, chvála jí za to, velmi přesvědčivou rekonstrukci oněch událostí. Možná jste onen dvoudílný film viděli. Jestli ne, podívejte se. Rozhodně to stojí za to. 

Jeden opomenutý spuštěný gumový přepravník, nedodržování bezpečnostních předpisů a tragické rozhodování v krizové situaci způsobily smrt 108 horníkům, kteří neměli šanci z kilometr hluboké jámy uniknout.

Režim vše tutlal, neb taková tragédie se přece ve výstavní budovatelské disciplíně nemohla stát.

Pojďme raději k veselejšímu výročí. Úplně si představuju 7. červenec roku 1954. To si takhle sedíte u rádia, hraje vám nějaký ten swing, nebo country a najednou šok.

Memphiská hospodyňka najednou slyší hýkání, nezvyklý rytmus a melodii. Ano v Memphisu poprvé odvysílali Elvise. Být to v našem rozhlase, počítám, že pro odpovědného hudebního redaktora by to v roce 1954 hodilo pěkných pár let kriminálu. To měl Elvis docela kliku, viďte. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.