25. duben: maxipes z Kadaně a přemožitel La Manche

25. duben 2018
Stalo se dnes

Dnes je středa 25. dubna. Pranostika říká, že na svatého Marka by se měly sázet brambory a okurky. Úroda zaručena. No nevím…

Jak jste na tom s plaváním? Troufli byste si na 34 kilometrů? Většina z nás asi ne. Proč zrovna taková dálka? 34 kilometrů totiž měří nejužší místo lamanšského průlivu, a to je pro dálkové plavce něco jako pro horolezce Mount Everest.

Jako první Čech tenhle kanál překonal František Venclovský v roce 1971. Tenhle těžký atlet a skvělý boxer se musel dát na plavání kvůli zranění krční páteře. A dosáhl úspěchu. Dneska by mu bylo 96 let.

Maxipes Fík by bez Josefa Dvořáka ani zdaleka nebyl tak skvělým večerníčkem. Oblíbený český komik a asi nejznámější hastrman vyrůstal u nás na severu, totiž v Kadani. Hrál nějakou dobu v ústeckém Kladivadle, ale asi nejvíc se proslavil v Semaforu.

Dnes má vlastní divadelní společnost. No, a taky narozeniny – je mu 76 let. Přejeme všechno nejlepší! Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.