24. duben: zpěvácké eso z Loun a mučedník Jiří

24. duben 2018
Stalo se dnes

Dnes je úterý 24. dubna, a v Čechách bude jistě veselo, protože je Jiřího, a to je u nás jméno hodně oblíbené.

Kromě toho, že mají vylézat hadi a štíři je tu taky pranostika pro zahrádkáře: „Mrazy neuškodí, co po Jiřím chodí.“ Čili pro letošek by měla být úroda v suchu.

Ještě k tomu Jiřímu. On to není žádný český rodák, i když si to hodně lidí myslí. Dalo by se říct, že se narodil v dnešním Turecku a byl vojákem v římské armádě. Legendy o Jiřím a drakovi přinesli do Evropy křižáci a klasický příběh, který známe z mnoha pohádek, se měl odehrát na území dnešní Lybie.

Ve skutečnosti ovšem Jiří zemřel dost nepěknou smrtí – rozzuřený císař Dioklecián ho nechal umučit poté, co odmítl splnit rozkaz k masakru křesťanů. Mimochodem: Jiří je taky patronem skautů. Proto taky mají dneska světový den.

Pojďme ale k nám na sever, konkrétně do Loun. Dnes má totiž narozeniny asi nejslavnější lounský zpěvák – Ladislav Křížek.

Prošel Vitacitem, Citrónem, ale měl i vlastní projekty, jako Kreyson, nebo Damiens. Jeho písničky určitě slyšíte i u nás. Ladislavovi je dneska 55 let. Všechno nejlepší! Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio