18. duben: první filmový Oskar a něžná dívka z Adély

18. duben 2018
Stalo se dnes

Dnes je středa 18. dubna, svátek slaví Valérie. Pokud se chystáte někam za památkami, buďte na ně dnes hodní – mají totiž svůj mezinárodní den!

Filmových Oskarů za nejlepší film tady v Čechách zase tolik nemáme. A toho prvního jsme získali právě 18. dubna 1966. Film se jmenoval „Obchod na korze“ a měl bohužel smutný nejen příběh z doby fašistického Slovenského štátu, ale taky smutný osud.

Po roce 1968 se tento film ocitl na 20 let v trezoru, kvůli emigraci jednoho z režisérů Jána Kadára. A ke všemu se ještě originál sošky Oscara se ztratil. Zůstaly jen kopie, které si herci a tvůrci nechali vyrobit. Jedna z nich je i v kulturním centru v Sabinově, kde se film natáčel.

I dnes budeme přát k narozeninám, a to dokonce naší rozhlasové spolupracovnici. Tak schválně, kterápak něžná dívenka hrála Růženku ve filmu „Adéla ještě nevečeřela“? No ano – Naďa Konvalinková.

Tahle skvělá herečka je taky naší kolegyní. Společně s Patrikem Rozehnalem jí můžete při nedělích slýchávat při vaření v našem pořadu Pochoutky. Tak Naděnko, všechno nejlepší! Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.