17. březen: zbojníkova smrt a nejoblíbenější Krakonoš

17. březen 2018
Stalo se dnes

Dnes je sobota 17. března, a svátek má Vlastimil. Jak to tak vypadá, paní zima ještě neřekla poslední slovo. A tak teplomilům nezbývá, než vzpomínat na rok 2012, kdy bylo pěkných 20 stupňů.

No nic, ke dnešnímu počasí se spíš hodí pranostika: „Mrzne-li na svatou Gertrudu, jistě mrzne 40 dní“. To nás tedy čekají pěkné věci.

Lidové legendy někdy dokážou neuvěřitelné věci – třeba udělat z obyčejného lupiče div ne národního hrdinu.

Kolegové ze Slovenska to takhle mají s Jánošíkem. Právě 17. března 1713 byl tento zbojník po předchozím soudním procesu popraven pověšením za bok.

Legend kolem něj, hlavně díky socialistické kinematografii, vzniklo dost, většinou nepravdivých. A ani ta o hrachu a zrádné babě není podle historiků pravdivá.

I u nás máme legendární postavy. Třeba Krakonoše. Pro mě osobně navždycky zůstane Krakonošem herec František Peterka. Ano – ten kulturista a herec z filmu „Jáchyme, hoď ho do stroje“.

Narodil se 17. března 1924. Dlouhá léta strávil i u nás na severu. Měl angažmá v Divadle F. X. Šaldy v Liberci. V Liberci také před dvěma lety v požehnaném věku 94 let zemřel. Tak si na něj u večerníčka vzpomeňte!  Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.