15. říjen: gregoriánský kalendář a legendární atlet

15. říjen 2018
Stalo se dnes

Dnes je pondělí 15. října, svátek má Tereza. Dovedete si představit, že by někdo, řekněme z EU, přišel a vyhlásil, že zítra už bude třeba 28? A všechno by začalo šmahem platit. To by byl zmatek...

Takovou věc by dnes úředníci i se všemi počítači dávali dohromady. Pěkných pár let. Budete se divit, ale v historii už se to párkrát stalo.

Ve většině katolických zemí začal platit roku 1582 gregoriánský kalendář. Po 4. říjnu následoval rovnou 15. říjen. A bylo. Stěžovat jste si mohli leda tak na hlavním nádraží. No, vlastně ani tam ne.

Říká vám něco Rošického stadion? No jasně atletika. Ale po kom je vlastně pojmenován? Evžen Rošický se narodil 15. října 1916.

Zprvu neznámý student se pro Prahu stal malou senzací. V letech 1933 až 1937 nepřetržitě vyhrával překážkový běh na 400 metrů. Získal 12 mistrovských titulů z mistrovství republiky a v roce 1935 překonal rekord na 800 m, který vydržel 11 let.

Začátek války ho zastihl na právnické fakultě. Psal sportovní články do Rudého práva a pracoval v odboji. 18. června 1942 byl zatčen a za týden popraven v Praze na Kobyliské střelnici. Až někde tohle jméno uslyšíte, vzpomeňte si. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.