14. listopad: důlní neštěstí a hvězda swingu

14. listopad 2018
Stalo se dnes

Dnes je středa 14. listopadu, svátek má Sáva. Tady u nás na severu Čech je už staletí kraj hornický. Holt uhlí je uhlí. A ta práce je pěkně nebezpečná – kde se doluje, stávají se i neštěstí. Sever Čech nevyjímaje.

Jedno z nich bych vám chtěl připomenout. Ve 3 hodiny a 45 minut po půlnoci, dne 14. listopadu 1946, došlo na Dole Kohinoor I. ve východním poli revíru Mořic na Litvínovsku v hloubce 430 metrů k náhlému výbuchu, jenž údajně vyrazil z několika komor současně a okamžitě se rozšířil přilehlými chodbami na všechna pracoviště tohoto revíru.

Nedopadlo to dobře. Z 56 horníků se zachránili jen 4. Na hřbitově v Lomu u Mostu bylo pohřbeno 28 nešťastníků, ostatní byli převezeni jinam. Naštěstí se nám už podobné události dnes vyhýbají.

A ještě jedna vzpomínka: Richard Adam byl český zpěvák, jedna z někdejších velkých hvězd českého swingu 50. let, bratranec české herečky Jaroslavy Adamové.

Největší slávy a popularity dosáhl na přelomu 50. a 60. let. Uplatnil se velmi dobře i v zahraničí, značně populární byl i v bývalé NDR a v někdejším Sovětském svazu. I k stáru si ještě rád na deskách zazpíval. Dnes by slavil, ale svých 88 se nedožil. Zemřel totiž loni v říjnu. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio