14. březen: nekonečné číslo a král lidové písničky

14. březen 2018
Stalo se dnes

Dnes je středa 14. března, svátek má Rút, a také Matylda. Na úvod hned otázka: „Jak jste na tom s matematikou?“ Dnešek je totiž světovým dnem Ludolfova čísla, neboli pí.

Jen si vzpomeňte, tahle konstanta páně Ludolfa nás ve škole leckoho potrápila. Jednoduše řečeno jde o poměr mezi průměrem a obvodem kruhu, které je, kupodivu, vždycky stejný. Číslo je to nekonečně dlouhé, a protože matematici jsou národ veselý, pečou si na tento den dokonale kulatý koláč s desetinnými čokoládovými čísly po obvodu.

Vřele vám doporučuji zkusit totéž. Jestli nevíte, jaká čísla na koláč patří, můžete si vzít tužku a papír, napsat si pěkně 22:7 a začít dělit a dělit a dělit…

Víte, kdo je u nás králem lidové písničky? No ano, Jožka Černý. Tenhle vynikající zpěvák dneska slaví už 76 narozeniny. O tom, že zpívá krásně, není třeba nijak zvlášť mluvit. Ale myslím, že je asi jediným zpěvákem, který stihl zazpívat všem poválečným prezidentům.

Už jako čtyřletý chlapec totiž stihl vítat pana prezidenta Beneše při návštěvě Hodonína. A od té doby si může u prezidentů dělat čárky. Troufnu si říci, že minimálně v tomhle ho už nikdy nikdo nepřekoná. Tož: „Všechno nej, Jožko!“ Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.