12. duben: první člověk v kosmu a kníže, co potkal u Peruce Boženu

12. duben 2018
Stalo se dnes

Dnes je čtvrtek 12. dubna, svátek má Julius. Kdybyste se za tmy podívali na oblohu, jistě byste viděli nějakou tu kosmickou stanici.

Dnes nám to připadá normální – v televizi dokonce dělají z vesmíru s kosmonauty přímý rozhovor. Nic z toho by asi nebylo možné nebýt letu lodi Vostok 1, a taky prvního člověka ve vesmíru.

Jurij Gagarin vyletěl do kosmu právě 12. dubna 1961. Stalo se tak v 6:07 našeho času. Vostok stoupal na oběžnou dráhu dlouhých 25 minut, jednou obletěl zeměkouli a letělo, tedy spíš padalo se, zase zpátky.

Gagarin se katapultoval 7 kilometrů nad zemí a zbytek absolvoval na padáku. Slušný výkon!

Pojďme ale zpátky k nám do Čech. 12. dubna 1012 usedl na knížecí stolec přemyslovský kníže Oldřich. Středověk nebyla žádná procházka růžovým sadem, a tak se musel nejdřív vypořádat se svými bratry a taky sehnat dědice.

Možná by mu to nevyšlo, nebýt vyjížďky k Peruci u Loun, kde prala prádlo jistá Božena. Do roka bylo děcko na světě.

Historici ale pracují i s možností, že Oldřich úplně plodností neoplýval, a že Božena již vlastnila outěžek od jistého sedláka Křesiny. Je tedy klidně možné, že nám namísto Přemyslovců nějaký ten pátek vládli Křesinovci od Peruce. Ale to je jen spekulace. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio