12. červenec: smrt obuvníka a vtipálek od pánaboha

12. červenec 2018
Stalo se dnes

Dnes je čtvrtek 12. července, svátek má Bořek. Jaké boty máte právě na nohou? Vsadil bych se, že nebýt jednoho zlínského ševce, vypadaly by asi úplně jinak.

Řeč je o obuvnickém králi, Tomáši Baťovi. Právě dnes si totiž vzpomeneme na jeho tragickou smrt. 12. července 1932 Tomáš Baťa zahynul spolu se svým pilotem Jindřichem Broučkem při letecké nehodě, když ve svém osobním letadle Junkers F 13 letěl do Švýcarska, aby se zúčastnil otevření nové pobočky.

Nedoletěl daleko. Kousíček od vlastní továrny na Bahňáku se letadlo zřítilo, pilot zřejmě v mlze přelétl dráty vysokého napětí. Jenom dodám, že v té době živil pan Baťa 30 000 zaměstnanců a měl pobočky na čtyřech kontinentech. Opravdu se tedy nejednalo o nějakého příštipkáře.

Pojďme se raději zasmát a s panem Jiřím Wintrem Nepraktou tohle opravdu nikdy nebyl problém. Jestli jste někdy odebírali Dikobraz, jeho vtipům, které často vznikaly ve spolupráci s panem Švandrlíkem, jste v podstatě nemohli uniknout.

Ty kresby byly vážně náramné, a taky jich navíc bylo hodně. Jiří je se svými 35 000 vtipy uveden dokonce v Guinessově knize rekordů. Dnes by mu bylo 94 let.  Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.