11. březen: děsivé zemětřesení a hlas Barta Simpsona

11. březen 2018
Stalo se dnes

Dnes je neděle 11. března. Svátek má Anděla a pozor – je také Evropský den mozku! Tak to svému orgánu, který je mimochodem tím nejméně probádaným v lidském těle, nepokazte.

My Češi jsme trochu specialisté na nadávky a skuhrání na to, jak se špatně máme. Budiž. Vadí nám třeba i to, že nemáme moře. Jenže ono to moře s sebou někde nese i obrovskou zkázu.

  1. březen se do světové historie zapsal asi nejsilnějším zemětřesením v Japonsku. Země se před 7 lety třásla silou 8,9 stupňů Richterovy stupnice.

Tím to bohužel neskončilo. Některé části ostrova se propadly až o metr. Přišlo obrovské tsunami o výšce až 8 metrů. Smrtící vlna si prorazila cestu až 15 kilometrů do vnitrozemí a cestou smetla celá města. Nevydržela ani jaderná elektrárna Fukušima. Když to jeden poslouchá, je rád, že bydlí, kde bydlí.

Ale veseleji. Tipnete si neúspěšnější světový kreslený seriál? Ano, jsou to Simpsonovi. A právě hlas Barta obstarává u nás doma skvělým způsobem dnešní oslavenec – Martin Dejdar. Skvělý herec, ale i moderátor a člen populární Ypsilonky. Tak všechno nejlepší a hodně skvělých rolí!

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.